Forum Wilamowianin - Wymysiöejer Strona Główna Wilamowianin - Wymysiöejer
Forum o Wilamowianach i języku wilamowskim.
 
 FAQFAQ   SzukajSzukaj   UżytkownicyUżytkownicy   GrupyGrupy   GalerieGalerie   RejestracjaRejestracja 
 ProfilProfil   Zaloguj się, by sprawdzić wiadomościZaloguj się, by sprawdzić wiadomości   ZalogujZaloguj 

Mołfońkuf, czyli jajecznica po wilamowsku

 
Napisz nowy temat   Odpowiedz do tematu    Forum Wilamowianin - Wymysiöejer Strona Główna -> KUCHNIA WILAMOWSKA
Zobacz poprzedni temat :: Zobacz następny temat  
Autor Wiadomość
Aneta
Moderator



Dołączył: 15 Maj 2006
Posty: 91
Przeczytał: 0 tematów

Pomógł: 4 razy
Ostrzeżeń: 0/5
Skąd: Wilamowice

PostWysłany: Śro 21:21, 31 Maj 2006    Temat postu: Mołfońkuf, czyli jajecznica po wilamowsku

Mołfońkuf, czyli jajecznica po wilamowsku



Ewa Furtak, Ewa Stanek 22-11-2003, ostatnia aktualizacja 21-11-2003 14:11


Restauracja Rogowa działa w narożnej kamienicy w rynku. - Chyba już ze sto lat - mówi jej właścicielka Maria Nowak. Można tu zjeść śniadanie, obiad i kolację. Kuchnia poleca flaczki, gulasz, smażoną wątróbkę. Ceny niewygórowane: bigos 4,50 zł, jajecznica po wilamowsku (jedyne danie regionalne) 3,50 zł. Czynna od 8 do 22.

Przepis Anny Foks Luftkowej

(przydomki są w Wilamowicach powszechne, w książce telefonicznej doliczyłam się 24 Foksów, Danków jest jeszcze więcej):

Usmażyć pokrojony w drobną kostkę boczek. Wyjąć skwarki. 4 jajka rozkłócić z 1/2 szklanki mleka, 1-2 łyżkami wody i 2 kopiatymi łyżkami mąki. Wylać na tłuszcz. Jeśli jajecznica jest za rzadka, dodać mąki. Usmażoną, przykryć na chwilę pokrywką. Podawać posypaną skwarkami. Najlepiej smakuje z chlebem z masłem.



Źródło: [link widoczny dla zalogowanych]


Post został pochwalony 0 razy
Powrót do góry
Zobacz profil autora
Zobacz poprzedni temat :: Zobacz następny temat  
Autor Wiadomość
wymysojer
Junior Admin



Dołączył: 23 Kwi 2006
Posty: 305
Przeczytał: 0 tematów

Pomógł: 2 razy
Ostrzeżeń: 0/5
Skąd: Wilamowice

PostWysłany: Pią 15:15, 02 Cze 2006    Temat postu:

właśnie i tu nastaje pytanie, czy prawidłowa nazwa to Moełfonkuch, czy śusterpop?

Post został pochwalony 0 razy
Powrót do góry
Zobacz profil autora
Zobacz poprzedni temat :: Zobacz następny temat  
Autor Wiadomość
hiorton




Dołączył: 22 Lip 2008
Posty: 15
Przeczytał: 0 tematów

Pomógł: 1 raz
Ostrzeżeń: 0/5

PostWysłany: Nie 23:23, 03 Sie 2008    Temat postu: kuchnia wilamowska

Już jakiś czas temu padło takie pytanie , czy 'Moełfonkuch, czy śusterpop' ?
Moełfonkuch, tak myślę, że jest to nazwa własna i oczywiście oznacza, że to jest jajecznica po wilamowsku i ponieważ sam lubię pichcić , więc skorzystałem z przepisu i wczoraj będąc w Bielanach spróbowałem swoich 'sił' , otrzyłam bardzo świeże jajka prosto od kur tak zwanych podwórkowych , słoninkę pokroiłem w kostkę dosyć drobno i podsmażyłem chwilę na patelni , w między czasie jeszcze przed smażeniem ok. pół szklanki mleka ( 3.2 % ) wymieszałem z dwiema łyżkami stołowymi mąki krupczatki , zauważyłem że przepis Anny Foks Luftkowej pozostawia pewną tajemnicę , gdyby dodać zwykłej mąki to mogą się zrobić 'gluty' , natomiast mąką krupczatka sprawia , że jest jednolite ,
pani Anna Fox radziła aby 4 jajka rozkłócić z 1/2 szklanki mleka, 1-2 łyżkami wody i 2 kopiatymi łyżkami mąki .... ale jakiej mąki , czy tej krupczatki ?
Zatem zanim zacząłem robić jajecznicę po wilamowsku podpytałem znajome osoby co wiedzą na ten temat ? Pewna mnie znajoma osoba z Pisarzowic mnie doradziła abym właśnie mąki krupczatki wykorzystał oraz mleko powiedzmy 'pełnotłuste' , czyli 3,2 % , podobno ten przepis krąży po okolicy z dziada-pradziada i wszyscy tak robią , a zatem : słoninka podsmażona jest na patelni i powstały skwarki , zapach w kuchni jest niesamowity , wrzucam cztery zółtka jajek oraz białko , dodaję mleko wymieszane z mąką krupczatką i mieszam na małym ogniu i za moment konsystencja jest podsmażona , dodaję trochę soli dla poprawienia smaku i faktycznie ze świeżym chlebem jest wyśmienite i bardzo kaloryczne , bardzo polecam oczywiście
ale nie mam pewności , czy prawidłowo 'po wilamowsku' to zrobiłem ? Trochę eksperymentowałem ale fajnie wyszło Smile

Pani Aneto, Tymek oraz inne osoby z Wilamowic bardzo proszę , napiszcie proszę na temat kuchni oraz dań 'po wilamowsku' , być może Wasze prababki prowadziły jakieś zapiski odnośnie co z czym wymieszać aby był fajny obiad , a może znacie dania typu: 'karp po wilamowsku' albo 'cukinia po wilamowsku' lub dania z okazji świąt Bożego Narodzenia albo Świętej Nocy ?
Zastanawiam się jeszcze nad pewną sprawą poznając historię Wilamowic, dlaczego w Wilamowicach teraz nie słychać o tym z czego Wilamowice słynęły, dlaczego teraz źródła nic nie podają , że Wasze pokolenia produkowły wyroby tkackie , czy nadal wilamowiczanie zajmują się produkcją tkactwa , czy są nadal maszyny i urządzenia do produkcji , czy istnieją tak zwane 'kołowrotki' ?
Tak dla przykładu, gdybym otworzył restaurację z hotelem w Wilamowicach to wszystko bym zrobił aby przy wejściu do tej restauracji była postawiona taka maszyna tkacka, chyba kawał historii Wilamowic.

Tymek zapytał co oznacza słowo 'śusterpop' , czy to jest rodzaj albo coś z jajecznicą związane ? Nie uzyskał odpowiedzi . Zapytam inaczej, spotkałem się z podobnym słowem 'sisterpop' , czy oznacza to samo co 'śusterpop' tylko inna jest fonetyka ?


Post został pochwalony 0 razy
Powrót do góry
Zobacz profil autora
Zobacz poprzedni temat :: Zobacz następny temat  
Autor Wiadomość
wymysojer
Junior Admin



Dołączył: 23 Kwi 2006
Posty: 305
Przeczytał: 0 tematów

Pomógł: 2 razy
Ostrzeżeń: 0/5
Skąd: Wilamowice

PostWysłany: Wto 21:21, 05 Sie 2008    Temat postu:

Na kuchni wilamowskiej się nie znam, proponuję skontaktowac się z Kołem Gospodyń w Wilamowicach, którego przewodniczącą jest właśnie pani Anna Foks.
Ostatnie warsztaty tkackie zostały spalone głównie przy wysiedleniach, i nie zachowłay sie do dzisiaj, działa jeszcze chyba fabryka tkacka. Zarówni Möłfonküh, jak i Śüsterpop to poprawne nazwy na wilamowską jajecznicę (w odróżnieniu od zwykłej jajecznicy- fonküh).
Wilamowianie byli kiedyś raczej bogatsi od okolic, ale i tak byli biedni i nie stac ich było na takie przysmaki. Wilamowskie potrawy oprócz wymienionej jajecznicy, to woserpip (zupa) i kołacze, może były inne potrawy, ale na tych się nie znam:)


Post został pochwalony 0 razy
Powrót do góry
Zobacz profil autora
Zobacz poprzedni temat :: Zobacz następny temat  
Autor Wiadomość
Aneta
Moderator



Dołączył: 15 Maj 2006
Posty: 91
Przeczytał: 0 tematów

Pomógł: 4 razy
Ostrzeżeń: 0/5
Skąd: Wilamowice

PostWysłany: Wto 22:22, 05 Sie 2008    Temat postu: kuchnia wilamowska

Ja osobiście słyszałam i używam słowa śusterpop na tradycyjną wilamowską jajecznicę bo taką pamiętam z dzieciństwa, i jak przyjeżdżałam do dziadków to prosiłam babcię żeby mi zrobiła właśnie śusterpop, o mołfońkuf dowiedziałam się dopiero z tego artykułu.
Co do innych potraw to w tej chwili nasuwają mi się dwa dania wigilijne, które osobiście lubię, to żur na wywarze z głów karpi i kluski drożdżowe polane ciepłym miodem (oczywiście rozpuszczonym z wodą, według gustu), ale jest też np. groch z owocami.
Jeżeli chodzi o „sisterpop“ to takiego słowa nie słyszałam.


Post został pochwalony 0 razy
Powrót do góry
Zobacz profil autora
Zobacz poprzedni temat :: Zobacz następny temat  
Autor Wiadomość
Aneta
Moderator



Dołączył: 15 Maj 2006
Posty: 91
Przeczytał: 0 tematów

Pomógł: 4 razy
Ostrzeżeń: 0/5
Skąd: Wilamowice

PostWysłany: Wto 22:22, 05 Sie 2008    Temat postu:

O właśnie, tak jak Tymek wspomniał kołacze są takim tradycyjnym wilamowskim ciastem. Jest to ciasto drożdżowo – serowe udekorowane na górze posypką, serem i makiem, kształt ma okrągły. Kołacze były i są nadal tradycją wilamowskiego wesela, gdzie para młoda lub ich rodzice zawozili takiego kołacza zaproszonym na wesele gościom, jakiś tydzień przed weselem.

Post został pochwalony 0 razy
Powrót do góry
Zobacz profil autora
Zobacz poprzedni temat :: Zobacz następny temat  
Autor Wiadomość
Timpul




Dołączył: 19 Wrz 2008
Posty: 35
Przeczytał: 0 tematów

Ostrzeżeń: 0/5

PostWysłany: Czw 22:22, 11 Cze 2009    Temat postu:

Uwieczniłem jedną z nielicznych wilamowskich potraw w serii artykulików:
[link widoczny dla zalogowanych]
[link widoczny dla zalogowanych]
[link widoczny dla zalogowanych]
[link widoczny dla zalogowanych]
[link widoczny dla zalogowanych]


Post został pochwalony 0 razy
Powrót do góry
Zobacz profil autora
Wyświetl posty z ostatnich:   
Napisz nowy temat   Odpowiedz do tematu    Forum Wilamowianin - Wymysiöejer Strona Główna -> KUCHNIA WILAMOWSKA Wszystkie czasy w strefie CET (Europa)
Strona 1 z 1

 
Skocz do:  
Nie możesz pisać nowych tematów
Nie możesz odpowiadać w tematach
Nie możesz zmieniać swoich postów
Nie możesz usuwać swoich postów
Nie możesz głosować w ankietach

fora.pl - załóż własne forum dyskusyjne za darmo
Powered by phpBB © 2001, 2005 phpBB Group
Regulamin